Arabica je jednou z dvoch základných skupín, do ktorých kávové zrná radíme. Čo je pre ňu charakteristické?
- rastie vo vysokých nadmorských výškach (600 - 2000 m.n.m)
- kávovníky arabica sú oveľa náchylnejšie na rôzne choroby a vplyv prostredia
- má nižší obsah kofeínu (cca 0,8 - 1,4%)
- obsahuje vyššie množstvo olejov (15 - 17%) a cukrov (6 - 9%)
- cukor v tejto káve karamelizuje a tak dáva vyniknúť sladkým a ovocným chutiam
- predstavuje 75 - 80% svetovej produkcie kávy
- jej zrno je väčšie, oválne, je tmavozelenej farby a stredná ryha je mierne zakrivená
Viete aké sú rozdiely medzi Arabikou a Robustou?
Charakteristika Robusty:
- pestuje sa v nižších nadmorských výškach (200 - 600 m.n.m)
- je odolnejšia voči vonkajším vplyvom a chorobám
- oproti Arabike má raz také množstvo kofeínu (1,7 - 4%)
- je menej olejnatá (10 - 12 %) a obsahuje menej cukrov (3 - 7%)
- má zemitejšiu, horkejšiu chuť
- pri skúmaní génov Arabiky vedci zistili, že vnikla krížením Coffea canephora (Kávovník robusta) a Coffea euginoides - takže vďaka Robuste máme túto vysokokvalitnú kávu, akou Arabika je
- jej zrno je menšie, okrúkle, je slamenej farby a stredná ryha je rovná